Beth Haim app is geoptimaliseerd

Op zondag 3 juni 2018 is er een app ontwikkeld vol informatie over de geschiedenis van de Portugese joden en de begraafplaats Beth Haim uit 1614.

Maar zoals dat vaak het geval is, vergt alles op zijn tijd onderhoud. We zijn hierbij grotendeels afhankelijk van gulle giften en subsidies. We hebben van het RCE een tienjarige ondersteuning iconische rijksmonumenten en een instandhouding monumenten subsidie (SIM) mogen ontvangen. En dat betekent dat we de app dit jaar nog kunnen optimaliseren. We zijn hiervoor een samenwerking aangegaan met het bedrijf Lab.land.

Met de app kunnen bezoekers een aantal speciale routes over de begraafplaats volgen. Zo is er een Rabbijnenroute, een Koopliedenroute en een route die refereert aan Spinoza en de Gouden Eeuw. Ook kan een route gevolgd worden langs de mooiste grafstenen of langs de hoogtepunten op de begraafplaats.

De app bevat gesproken tekst in twee talen, Nederlands en Engels. De app bevat 76 verhalen die gekoppeld zijn aan even zovele graven of plekken op de begraafplaats. Daarnaast bevat de app nog 19 meer algemene verhalen die een relatie hebben met de Joodse religie en/of de  400 jaar oude geschiedenis van de Portugese Joden in Nederland.

Door gebruik van beacons kan de bezoeker op een kaart zien waar hij  zich bevindt. Op die manier is het eenvoudig de gewenste route te volgen.

De app kan door iedereen bij de ingang van de begraafplaats gedownload worden op de eigen smartphone of tablet.

Heeft u de oudere versie nog op uw telefoon staan, dan is het raadzaam om deze eerst te verwijderen.