Etsen Reinder Homan te koop

Als leergierig student ontdekte ik vele jaren geleden, bladerend in een boek over Jacob van Ruisdael, een intrigerend schilderij genaamd ‘Het Joodse Kerkhof’. Volgens het bijschrift was het geïnspireerd op het Portugees Joodse Kerkhof in Ouderkerk aan de Amstel.
Jaren daarna, fietsend vanuit Amsterdam langs de Amstel vroeg ik me af of het er, zo’n 350 jaar later, nog zou zijn en besloot op zoek te gaan. En ja, het was er nog.
En eigenlijk (sorry Jacob) was het veel indrukwekkender, dan Ruisdael het er met zijn fantasielandschap van gemaakt had. Uren heb ik tussen de graven onder de oude bomen, in het hoge gras, gezworven, namen spellend (soms vaag bekend), me zaken afvragend als: “Wat is het dat die mensen hier heeft gebracht?” en “Hoe zit het eigenlijk met die Joodse jaartelling?” Terugfietsend naar Mokum nam ik me voor om bij een volgend bezoek aan Beth Haim een ets te maken van deze bijzondere plek.
Tussen voornemen en daad zit ondertussen zo’n 25 jaar, maar het is ervan gekomen!
Twee etsen zijn klaar en, om de cirkel rond te maken, op beide prenten ziet u graven, die ook op Ruisdaels schilderij voorkomen. etsen Reinder Homan
Reinder Homan
(www.reinderhoman.com)